Welkom bij Duikvereniging Almere
 

Informatie rondom het duiken:

Wij duiken conform de richtlijnen Veilig Duiken van de NOB

Basisuitrusting
Je hebt je voorgenomen om te gaan leren duiken, maar wat heb je daarvoor nu eigenlijk nodig? Hieronder bespreken we in het kort de basis-zwembaduitrusting bestaande uit een duikbril, snorkel, vinnen en lood.


Laten we beginnen met een duikbril:
Duikbrillen kan je overal en nergens aanschaffen, althans, zo lijkt het. Goede duikbrillen zijn namelijk door en door getest en hebben een CE-keurmerk. Daarnaast is het onderwater ontzettend belangrijk dat de bril goed past; een bril die te ruim zit zal water binnen laten en een te kleine bril zal onderwater alleen nog maar erger gaan knellen. Laat je daarom goed adviseren en vraag gerust om raad als je er zelf niet uitkomt.

Ook een snorkel mag niet ontbreken:
Snorkels zijn er in verschillende modellen, over het algemeen geldt hiervoor dat de snorkel een beetje prettig in je mond moet passen en dat er onder geen beding een balletje in zit! Een waterloosventiel is best handig, maar zeker geen must.

Zonder vinnen kom je niet ver:
Het is straks zaak dat je je onderwater met zo min mogelijk inspanning kan voortbewegen. De soort vinnen die je aan je voeten hebt zijn hierbij dus erg belangrijk. Ook hier heb je meer dan voldoende keuze en is het belangrijk dat je goed geïnformeerd op pad gaat.

Onderwater blijven:
Lood is nodig om de boel te verzwaren zodat je daadwerkelijk onderwater kan blijven. Er zijn wederom verschillende mogelijkheden, maar de meest voor de hand liggende blijft de loodgordel.

Tijdens de 1* duikopleiding leer je alles over de duikuitrusting en waar je op moet letten. Wil je nu alvast weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een basisuitrusting? Neem dan een kijkje op de website van de NOB.


Hoe zit het eigenlijk met de rest van de duikuitrusting?
Een trimvest, automatenset en persluchtfles, dat is het echte werk! Bij Duikvereniging Almere kan je deze uitrusting gedurende je opleiding/lidmaatschap voordelig huren. Mocht je echter al zo zeker van je zaak zijn en je eigen set aan willen schaffen, dan kan dat natuurlijk ook! Laat je te allen tijde goed informeren en vraag waar nodig advies!
Duiken in het buitenwater doe je niet in je zwemkleding:
Als je eenmaal klaar bent om naar buiten te gaan, zal je een duikpak nodig hebben. Deze kun je bijvoorbeeld huren bij een duikshop. Dit kan vaak per dag, weekend en ook voor een langere periode. Uiteraard kun je ook een eigen duikpak aanschaffen, nieuw of tweedehands, laat je ook hierover weer goed informeren zodat je een pak kunt kiezen waar je comfortabel in kunt duiken.


Wat kost het nu allemaal?
Een snorkel-set, vinnen met duiklaarsjes en loodgordel (basis is 4x 1 kg) kost gemiddeld tussen de 50 en 100 euro. Je kunt voor deze uitrusting terecht bij (online)duikwinkels of de grotere sportwinkels.
Als we het over trimvesten, automatensets en de rest van het apparatuur gaan hebben, dan kunnen de bedragen behoorlijk oplopen: een compleet nieuwe uitrusting kost al snel 800 á 900 euro. Tweedehands is de uitrusting al een stuk betaalbaarder. Er wordt ontzettend veel aangeboden via verenigingen, forums en internet. Dit is zeker voor beginners erg aantrekkelijk, laat je vooral goed informeren en vraag waar je op kunt letten bij de aanschaf van tweedehands materiaal. We kunnen het erover eens zijn dat duikuitrusting niet goedkoop is in de aanschaf, maar als je je uitrusting op de juiste manier gebruikt en regelmatig laat onderhouden, zal je zien dat je er jaren plezier van hebt!

Rekenvoorbeeld 1* duikopleiding:
- Sportmedische keuring: € 40 tot € 100 (check bij je zorgverzekeraar of deze keuring vergoed wordt)
- Lidmaatschap Duikvereniging Almere per jaar: junior € 135, volwassenen € 192
- Opleiding 1* inclusief boek en brevetkaart: € 145
- Huur duikuitrusting bestaande uit trimvest, automatenset en persluchtfles: € 51 (voor gebruik in zwembad en max 6 maanden in buitenwater), daarna 6 maanden a 5 euro per maand.
- Huur duikpak + duiklaarsjes + handschoenen : € 15 tot € 20 per dag
- Aanschaf snorkelset, vinnen en lood: ongeveer € 100


Als lid van Duikvereniging Almere kan je materiaal van de vereniging huren.
De vereniging zorgt voor een perfecte staat van het duikmateriaal.
Aan het huren zijn de volgende voorwaarden verbonden:
•  De borg voor het gehuurde bedraagt € 50 per item of € 100 per set bestaande uit een fles, automaat en een vest.
•  Alle apparatuur dient uitgespoeld, schoon en droog, uiterlijk op de eerste werkdag na het verstrijken van de verhuurperiode te worden teruggebracht. Een fles dient bij terugname weer te zijn gevuld door de huurder/gebruiker.
•  Bij het niet op tijd retourneren van het materiaal, worden de kosten van de verlengde huurperiode op basis van de dagprijs in rekening gebracht.
•  De huurder is persoonlijk verantwoordelijk voor de kosten die voortvloeien uit beschadiging, vermissing etc.
•  Bij schade of verlies is de verhuurder gerechtigd het bedrag extra in rekening te brengen voor vervanging of herstel tegen nieuwwaarde. Dit bedrag mag van de borg worden afgetrokken.
•  Schade en verlies moeten direct gemeld worden, nog voor de spullen worden teruggebracht bij materiaalbeheerder 
Een fles dient bij terugname weer te zijn gevuld door de huurder/gebruiker.

Tarieven per artikel per avond:
Fles € 2,50
Automaat € 2,50
Trimvest € 2,50
Vinnen € 1,25
Bril + snorkel € 1,25

Setprijzen:
Avond € 10,00
Week € 25,00
Maand € 50,00


E-mailen
Map